Teorinės fizikos ir astronomijos institutas Teorinės fizikos ir astronomijos institutas
Mokyklos

2011-07-16
Europos astrofizikai tobulinasi Molėtų observatorijoje

Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų observatorijoje 2011 m. liepos 14-27 dienomis vyksta Europos jaunųjų astrofizikų mokykla.  Daugiau kaip prieš dešimtmetį Molėtų observatorijoje pradėtos organizuoti tarptautinės mokyklos iki šiol buvo skirtos šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų astronomų rengimui. Šiemet Lietuvos astronomai sulaukė kvietimo suorganizuoti mokyklą Europos Sąjungos šalių astrofizikams, į kurią buvo atrinkti 20 doktorantų net iš 15 šalių.  
Šios mokyklos tikslas yra supažindinti klausytojus su šiuolaikine žvaigždžių ir galaktikų spektrų ir pulsacijų stebėjimų technika, išmokyti interpretuoti gautus stebėjimų rezultatus ir įsisavinti teorinio modeliavimo metodus. Paskaitas skaito ir praktiniams užsiėmimams vadovauja žymūs mokslininkai iš Danijos, Ispanijos, Italijos, Prancūzijos,Vokietijos ir Lietuvos.
Mokyklos dalyviai turi galimybę patys atlikti astronominius stebėjimus su Molėtų observatorijoje esančiu didžiausiu šiaurės Europoje 1.65 m teleskopu, su plačialaukiu Maksutovo sistemos teleskopu ir su Kanarų La Palma saloje esančiu Šiaurės optiniu  teleskopu, valdant jį nuotoliniu būdu iš Molėtų observatorijos.  Mokyklos metu tikimasi ne tik išmokti naujų dalykų, bet ir pasiekti naujų mokslinių rezultatų. Tokie renginiai labai svarbūs plėtojant jaunimo mokslinį bendradarbiavimą.



Teorinės fizikos ir astronomijos institutas, Saulėtekio al. 3, 10257 Vilnius, LIETUVA, tel. +370 5 2234636, faks. +370 5 2234637, tfai@tfai.vu.lt