Teorinės fizikos ir astronomijos institutas Teorinės fizikos ir astronomijos institutas
Jungtinis teorinės fizikos seminaras

Seminaro vadovas:  prof.  habil. dr. Bronislovas KAULAKYS
Tematika: fizikos krypties disertacijų svarstymas, teorinės fizikos aktualūs  klausimai.
Pranešėjų ir klausytojų kontingentas:  Lietuvos tizikai teoretikai, doktorantai bei užsienio svečiai.
Detalesnė informacija: tel. 2193254, el. paštas: bronislovas.kaulakys@tfai.vu.lt

2010-10-12
Kolektyvinė dinamika protonas-­‐protonas susidūrimuose?

Antradieni, spalio 12 d. 14:00 332 Posėdžių kambaryje norečiau pristatyti naujus eksperimentinius faktus, gautus CMS eksperimente, naudojant LHC greitintuvą CERN'e protonas-protonas susidūrimuose.
Ši iniaciatyva gimė iš dalyvautų seminatrų uzsienio universitetuose, kuomet nauji fizikos proveržiai ar kiti įdomūs atradimai yra pristatomi neformaliose diskusijose.
Pavadinimas: "Kolektyvinė dinamika protonas-protonas susidūrimuose? - Nauji rezultatai iš CMS prie 7 TeV energijos"
Santrauka:
Seminaras skirtas pristatyti naujus eksperimentinius duomenis gautus CMS eksperimente CERN'e, arXiv:1009.4122v1. Dvidalelinės kampinės koreliacijos buvo stebimos protonas-protonas susidūrimuose prie 0.9, 2.36 ir 7 TeV masės centro energijų. Atrinkus susidūrimus, kuriuose buvo 'prigaminta' daugiausiai dalelių prie 7 TeV, buvo pastebėtos netikėtos koreliacijos prie statmenojo judesio kiekio momento 1-3 GeV ribose. Tokio tipo koreliacijos buvo stebimos tik sunkųjų branduolių susidūrimuose prie žemensnių energijų (200 GeV/nuklonui), kuomet formuojasi nauja materijos busena, - kvarkų-glioninė plazma. Ar šie nauji eksperimentiai duomenys įrodo kvarkų-glioninės plazmos formavimasi protonas-protonas reakcijose yra klausimas, kurio analizei ir bus skirtas šis seminaras.

Karolis Tamošiūnas

Teorinės fizikos ir astronomijos institutas, Saulėtekio al. 3, 10257 Vilnius, LIETUVA, tel. +370 5 2234636, faks. +370 5 2234637, tfai@tfai.vu.lt