Teorinės fizikos ir astronomijos institutas Teorinės fizikos ir astronomijos institutas
Astrospektroskopijos ir egzoplanetų grupė

TFAI Astronomijos observatorija yra didžiausia astronominė institucija Lietuvoje. Ji išsivystė iš 1957 m. Moklų akademijos Fizikos ir matematikos institute įkurtos astronomijos grupės. Šiuo metu TFAI observatorijoje dirba 4 habilituoti daktarai, 10 daktarų, 4 jaunesnieji mokslo darbuotojai ir tyrėjai, 2 studentai doktorantai, 4 studentai magistrantai ir 11 asmenų administracinis ir techninis personalas.

Mūsų stebėjimų bazėje - Molėtų astronomijos observatorijoje (70 km į šiaurę nuo Vilniaus) yra 165 cm ir 63 cm veidrodiniai teleskopai ir 35/51 cm Maksutovo tipo teleskopas. Pagrindiniai astronominių stebėjimų prietaisai yra modernus CCD fotometras, trijų ir dviejų kanalų fotoelektriniai fotometrai ir Coravel tipo instrumentas žvaigždžių radialiniams greičiams matuoti. Astronominių stebėjimų duomenis taipogi gauname su Šiaurės optiniu teleskopu ir Nacionaliniu Galilėjaus teleskopu Kanarų salose, Steward’o observatorijos teleskopais (JAV), Vatikano teleskopu ant Graham’o kalno (JAV), su Pietų Europos observatorijos teleskopais ir iš kosminių observatorijų (ISO, SOHO).

Teorinės fizikos ir astronomijos institutas, Saulėtekio al. 3, 10257 Vilnius, LIETUVA, tel. +370 5 2234636, faks. +370 5 2234637, tfai@tfai.vu.lt